Oikea tie

 


Tie, totuus ja elämä

  ”Älköön teidän sydämenne olko murheellinen. Uskokaa Jumalaan, uskokaa myös minuun.   Minun Isäni kodissa on monta asuinsijaa. Jos ei niin olisi, sanoisinko minä teille, että menen valmistamaan teille sijaa?   Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen  minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen.   Ja mihin minä menen -tien sinne te tiedätte.”  Tuomas sanoi hänelle: ”Herra, me emme tiedä, minne sinä menet, kuinka sitten tietäisimme tien?”  Jeesus sanoi hänelle: ”Minä olen tie, totuus ja elämä, ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.   Jos te olisitte tunteneet minut, niin te tuntisitte myös minun Isäni, tästälähin te tunnette hänet, ja te olette nähneet hänet.” 
(Johannes 14:1-7)

Omantahdon tie

  Jos on halu kulkea jonnekin tai matkailla muuten vaan helpottaa asiaa huomattavasti, jos on tie kuljettavana. Metsässä tai suolla kulkeminen on hankalaa, kun tietä ei ole.

  Ihminen on ollut aina kova kulkemaan, mutta alussa ei ollut suurempaa tarvetta mennä minnekään, oltiin jo näet parhaassa mahdollisessa paikassa, Paratiisissa. Löytyi sieltäkin tie pois, se oli "oman tahdon tie".

  Saatanan houkutukseen haksahtanut ihminen karkoitettiin "mierontielle". Tietä sinne takaisin ei ollut Paratiisista karkoitetuilla mahdollista kulkea, sillä sitä vartio enkeli.

 Ja Herra Jumala sanoi: "Katso, ihminen on tullut sellaiseksi kuin joku meistä, niin että hän tietää hyvän ja pahan. Kun ei hän nyt vain ojentaisi kättänsä ja ottaisi myös elämän puusta ja söisi ja eläisi iankaikkisesti!"  Niin Herra Jumala ajoi hänet pois Eedenin paratiisista viljelemään maata, josta hän oli otettu.  Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä. (1. Mooseksen kirja 3:22-24).

  Se oli muuten "kerrasta poikki", kun ihminen lankesi. Kuolema ja kirous oli seurauksena heti ensi rikkeestä. Miksi Jumala ei ollut silloin armollinen ja sanonut esim. meille tutusti "no, olkoon nyt tämän kerran"?
  Aadam oli Jumalan luomana täydellinen ihminen ja pystyi käyttämään koko älyllistä kapasiteettiaan asioitten ymmärtämiseen ja oli saanut tietonsa ja ohjeensa suoraan Jumalalta, siksi Jumala katsoi hänet vastuulliseksi teostaan ilman lieventäviä asianhaaroja. Sitäpaitsi Hyvän ja Pahantiedon puun hedelmä sai ihmisessä aikaan muutoksen, eikä hän ollut enää entisellään. Tuli tietoisuuden muutos; alastomuuden häpeä ja halu paeta Jumalaa.
Langennut ihminen pysyy mieluiten piilossa Jumalalta.

  Onnelansa menettäneelle ihmiselle siitä on tullut "satumaa", joka on "aavan meren tuolla puolen, jossakin." Tietä sinne ei ole.

Vai onko?

”Minä olen tie"

  Mitä tarkoittaa Jeesuksen sanat ”Minä olen tie?"

  Muuta tietä ei ole. Jumala lähetti Jeesuksen ja valmisti Hänen kauttaan pelastuksen tien. Ihmisen omat yritykset ovat kaikki "omantahdon teitä" ja niillä on kaikilla seinä vastassa, koska Jumalan Valtakunnan rajamuuri on ylitsepääsemätön, ei sinne tulla mistä vaan. Mutta ahtaasta portista sinne pääsee. 
 Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;  mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät. (Matteus 7:13-14).
  Ahtaan portin läpi ihminen pääsee vain nöyrtyneenä tunnustamaan, että on kurja syntinen ja omat pullistelut ei auta. Läpi siitä päästyään ei ole tarkoitus jäädä portin pieleen istumaan ja päivää paistattelemaan, vaan tie on valmis kuljettavaksi eteenpäin. Tosin se on kaita. Omantahdon tie saa olla hyvinkin leveä ja lavea, kaikenlaiset ideat ja ajatukset käy. Kaidalla tiellä seurataan Jeesuksen esimerkin tavoin Jumalan tahtoa. Tällä tiellä on kyllä huikaisevaa kirkkautta ja avautuu huikaisevan upeita näkymiä, mutta se saattaa viedä myös kuoleman varjon laaksoihin ja Getsemanen tuskaisiin taisteluihin.
 Mutta se on tie joka vie elämään. Ristin kautta ylösnousemukseen ja ikuiseen elämään.
 

HM Ojala 4.10.2017
 

LUKUSALI ....................,,,,,,,,,,..... ........TUPA . . . . . . . . . . . .
© HM Ojala 2017