Uskontunnustuksia

 


Uskontotunnilla aikoinaan opimme islamin uskontunnustuksen muodossa:

"Ei ole muuta Jumalaa kuin Allah ja Muhammed on hänen profeettansa."*


Opettaja, muuten ihan mukava Maija niminen lehtori, koki tarpeelliseksi opettaa meille tämän myös arabiaksi, koska; "ei tiedä vaikka joskus henkenne pelastaisitte jossain Saharassa, kun osaatte lausua tämän tunnustuksen (veitsi kurkulla)." Juu niin, uskonnon opetus näet oli siihen aikaan Suomessa tunnustuksellista...

Vuosia myöhemmin Länsi-Saharassa El Ajunin majataloni alakerran ruokapaikassa teki tuttavuutta samassa paikassa joukkueensa jäsenten kanssa ruokaileva jalkapalloilija. Otti välillä viskihuikkaa taskupullostaan ja ehkä siitä rohkaistuneena sekä osoittaakseen kavereilleen, että haluaa ajaa islamin asiaa, vaikkei olekkaan tiukkapipo alkoholikiellon suhteen, pyysi että toistaisin hänen perässään arabiaksi: "Ashadu än laa ilaha illa Allah..."
Jätin toiston tekemättä kun ymmärsin mistä on kysymys ja totesin, etten nyt aio kääntyä muslimiksi, homma meni sitten yleiseksi nauruksi. Kurkku jäi sitten kyllä viipaloimatta, eikä siihen kajottu muillakaan Saharan retkillä.

Muunlaisiinkin uskonsa tunnustajiin tässä on saanut törmätä ja usein se uskomusjärjestelmä**  voitaisiin pukea yllämainitun kaavan tapaan esim:

"Ei ole muuta jumalaa kuin evoluutio, ja Charles Darwin on hänen profeettansa."

"Ei ole muuta jumalaa kuin kommunismi ja Karl Marx on hänen profeettansa."

"Ei ole oikein mitään jumalaa, mutta karma on ja Buddha on hänen profeettansa."

"Eiole muuta jumalaa kuin ateismi ja Richard Dawkins on sen profeetta."

Toki kristinuskoonkin kaavaa voidaan sovittaa:

"Ei ole muuta Jumalaa kuin Taivaan Isä ja Jeesus Kristus on Hänen profeettansa."

Fiskarsin sakset on aito asia ja muut on Aasian kopiota.

- - - - -

*Näkyy nykyisin olevan suomalaisilla Islam-sivuilla muodossa: "Todistan, ei ole muuta... hänen lähettiläänsä/sanansaattajansa."

** Uskostahan siinä on kysymys, kun kukaan ihminen ei tiedä kaikesta kaikkea, vaan omien havaintojen ja/tai kuultujen/luettujen toisten päätelmien perusteella otetaan jotain todesta ja muuta taas ei.
LUKUSALI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .TUPA
© HM Ojala 2017