Halloween vai hallelujaaSuomeen on rantautunut amerikkalaistunut kelttiläisjuhla, jota halloweeniksi kutsutaan. Asiaahan auttaa, että roinaa voidaan myydä ja ravintolailtoja järjestää, eli asia tarjoaa bisnesmahdollisuuksia. Ja tekosyyn pitää hauskaa. Miten hauskaa ja kenen piikkiin, selvittelemme tässä.

"Oli keltillä kylän suurin kypäri", lauloi naapurin Heikki, poliisimies, kun rakenneltiin ennenvanhaa mikroautoa pojalleen tallissaan.

Keltit, jotka muinoin asuttivat Brittein saaria ja luoteis-Ranskaa, pitivät lokakuun lopussa kesänlopettajais- ja talvenaloittajaisjuhlaa.Se oli uudenvuoden alkamisajankohta myös. He palvoivat luontoa jumalanaan ja erikoisen otettuja olivat tässä mielessä auringosta. Kun sen valo ja vaikutus syksyn tullen heikkenemistään heikkeni ja pimeyden valta ja voima näytti kasvavan vastaavasti, uskottiin, että olisi paikallaan ruveta lepyttelemään Samhainia, "kuolleitten herraa". Druidit, eli sikäläiset shamaanit, johtivat juhlallisuuksia (so. kauheuksia). Uskottiin, että vuoden aikana kuolleet ihmiset, tai heidän asuntoa (ruumista) vailla olevat henkensä, tulevat tänä aikana etsimään sellaista elävistä ihmisistä. Siksi niitä yritettiin harhauttaa sammuttamalla tulet asunnoissa ja pukeutumalla eläimiksi, tai muuksi vähemmän houkuttelevoiksi hahmoiksi. Saatettiin, kertoman mukaan, tappaa varoitukseksi hengille, joku heidän valtaansa joutunut. Pakanajumalille järjestettävän kyläjuhlan merkeissä joukko ihmisiä kulki talosta taloon pyydellen avustuksia sitä varten, luvaten hyvää onnea lahjoittajille, tai uhkaillen niitä, jotka eivät olleet anteliaita. Myös tähän aikaan uskottiin kummitusten, haamujen, pirujen ja sen sellaisten olevan valtoimenaan liikkeellä lokakuun viimeisenä yönä ja heitä piti lahjoa, että jättäisivät rauhaan. Jos eivät olleet tyytyväisiä uhrattuun (ruoka)lahjaan, saattoivat tehdä pahoja kepposia, aiheuttaen onnettomuuksia, uskottiin.

Roomalaiskatolinen kirkko, levittyään kelltteinkin asuma-alueille, vaihtoi juhlan uuteen muotoon, kaikkien pyhimysten päiväksi, mutta vanha perintö säilyi.

Amerikoihin, jossa kyseinen juhlallisuus oli alkuaikoina pitkään pannassa, se rantautui 1840-luvulla voimakkaan irlantilaismuuttoaallon myötä ja on kukoistanut siellä siitä lähtien. Tosin naurislyhdyt uudessa maassa vaihtuivat kurpitsa-sellaisiin, juhla "lapsellistui" ja tietty kaupallistui (käyttävät moiseen touhuun 5 miljardia $ vuosittain), mutta myös uuspakanismi on tietty innoissaan asiasta. Wicca-noituudenharjoittajat jne.

Saatananpalvojat, jotka ottavat asian tosissaan, (heille ei valheenisän tarvitse yrittää selitellä, että leikkiähän tämä vain, kun ovat jo koukussaan). Pitävät lokakuun viimeistä suurimpana juhlapäivänään, vapun ohella. Ihmisuhrit kuuluvat mukaan kuvaan ja ajankohdan sanotaan olevan otollisin sellaiseen. (Kaikki heistä eivät ole niin harrastelijamaisia, kuin teinipoika, jonka päiväkirjasta äitinsä luki tämän varastaneen auton halloween-yönä ja ajaneen lapsen kuoliaaksi "paholaiselle" ja aikovan ensi vuonna tehdä saman. Poika pidätettiin). Hauskaa?

Yksi juhlan "sankareista", on prinssi Dracula, joka on aito historiallinen henkilö. Eli vv. 1431-1476. Murhasi kuuden vuoden hallitusaikanaan 100 000 ihmistä eri kauhistuttavin tavoin. Kerran hän kokosi kerjäläisiä, vammaisia ja vanhuksia erääseen palatsiinsa, syötti ja juotti heidät, kysyen sitten josko he välittäisivät olla huolista vapaita siitälähtein. Myönteisyyttä asialle tuntuivat innostuneet huudot osoittavan, ja niinpä paikka suljettiin ja sytytettiin tuleen. Hauskaa?

Halloweenin sisältö on kauhu, pelko, pimeys, ilkeys, taikausko, noituus, väkivalta ja kuolema. Hauskaa?

Jumalan antama ilo on toista maata.

Hänen henkensä vaikuttama hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Siihen meidät johtaa uusi elämä Jeesuksessa Kristuksessa, joka on kukistanut "sen jolla on kuolema vallassaan", eli perkeleen.

Jeesus on voittaja. Jeesus vapauttaa pimeyden kahleista.

Siihen voi jo mainita, että: "Hallelujaa!"LUKUSALI ...............................TUPA

HM Ojala 2002-2007